Állatsziget

Vizes élőhely

Ahol a szürke gém is otthonra talál

Az Állatsziget közepén elterülő tóból – amely egy erősen szennyezett és eutrofizálódott ingovány rehabilitációja révén kapott új életet – egy különleges Vizes élőhely bontakozott ki, amely számos vadkacsa családnak és rengeteg egyéb állatnak (emlősök, madarak, hüllők, halak, stb.), valamint csodálatos, ritka vízinövényeknek ad otthont. 

Ugyan mesterséges medencében, de ELEK a mocsári teknős (Emys orbicularis)  is a REX ÁLLATSZIGETEN talált új otthonra. Köszönet ezért a megmentőjének, Dr Szlamka Péter állatorvosnak!
"Eleket március 28.-án találtam Tata mellett, az Által-ér nevű, intenzíven horgászott, lassú folyású patakban. A part mellett lebegett a víz tetején, kézzel könnyen megfoghattam, semmi ellenállást nem tanúsított (a mocsári teknősök amúgy villámgyorsan úsznak, az embert már messziről észreveszik, puszta kézzel egyszerűen lehetetlen megfogni őket). Rögtön látszott, hogy komoly sérülése van: a fél állkapcsa hiányzott, a sérülés környékét - de részben a fejét-nyakát-szemeit is - gennyes-elhalásos váladék, fátyolszerű lepedék borította.
A sérülés valószínűleg egy kíméletlen horogszabadítás következménye volt. Élő csali (giliszta, csontkukac), vagy halszelet alkalmazása esetén előfordul, hogy a horgot mocsári teknős kapja be. A sérülés láttán az első reakcióm az volt, hogy hazaviszem és elaltatom.

Otthon viszont a seb letisztogatása után - az esélytelenek nyugalmával - úgy döntöttem, hogy mégis megpróbálom megmenteni.

A kezelés 1-1,5 hónapig tartott (szárazra állítás, helyi kezelés, fertőtlenítés, szemek kezelése, stb.).
3 hét után kezdett el enni, de először nagyon rossz "hatásfokkal": állkapocs hiányában a beszippantott falatot csak kb. a 100. próbálkozásra tudta benntartani és lenyelni, így egy etetés majdnem egy napig is eltartott.
Az elmúlt hónapok során nagyrészt megtanulta kezelni ezt a helyzetet: ma már az 5.-.10. próbálkozásra le tudja nyelni a megfelelő méretű falatot, így az etetés már csak néhány percet vesz igénybe. Önálló táplálékszerzésre, zsákmányolásra továbbra sem képes, de a megfelelő méretűre előkészített táplálékot már ügyesen el tudja fogyasztani.

Eközben megszelídült: hagyja magát megfogni, simogatni, közeledésünkre odaúszik, fejét nyújtogatva "kommunikál".

Tanulság: még egy ilyen "primitív" állat (hüllő) is képes felnőtt korban megtanulni és sikeresen alkalmazni egy új, a korábbitól eltérő táplálkozási módot (kulcsszavak: alkalmazkodó-képesség, tanulás).

Amennyiben horgászat közben véletlenül mocsári teknős akadna a horgunkra, és a horgot nem sikerül KÍMÉLETESEN eltávolítanunk, két dolgot tehetünk: 1. a horgot egy rövid zsinórdarabbal vágjuk le (előbb-utóbb valószínűleg magától kilökődik), és engedjük szabadon a teknőst, vagy 2. vigyük állatorvoshoz, hogy szakszerűen távolítsa el a horgot az állatból."

Fotók: Kerekes György

Támogatom a rex alapítványt
forinttal!