Támogass MOST! ->
Keresés
25év
az
állatokért!

Hírlevél feliratkozás

Számít a
véleményed!

Tevékenységek

A REX Kutyaotthon Alapítvány elérhetősége

A REX Kutyaotthon Alapítvány megalakulása óta aktív tagja a hazai állatvédelmi törekvéseknek. Az elmúlt esztendőkben munkatársaink és önkénteseink áldozatos munkájának köszönhetően alapítványunk szolgáltatásai jelentősen bővültek és az állatvédelem számos területén vívtunk ki elismerést. Telefonos ügyfélszolgálat (+36 1 230-4080, +36 1 435-0533)

Tekintettel arra, hogy állatvédelmi irodánkba naponta átlagosan 40-50 hívás érkezik, irodai telefonunk sajnos gyakran foglalt, ezért kérjük türelmüket.

Ügyfélfogadás az Állatszigeten keddtől péntekig 13:00-17:00 óra között, szombaton és vasárnap 10:00 - 17:00 óra között.
Augusztus 20-i Ünnepi Nyitvatartásunk: 10:00 - 14:00

Az Állatsziget elérhetősége
1048 Budapest, Óceánárok u. 33. Megközelíthető az Újpest Központ metrómegállótól a 30-as busszal vagy gépkocsival az Óceánárok u. és Megyeri út kereszteződésétől kb. 300 méterre.

Állatvédelmi iroda
Az Állatszigeten működő nyilvános állatvédelmi irodánk felkészült munkatársai a legkülönbözőbb állatvédelmi problémák kezelésében nyújtanak segítséget -akár személyesen, akár telefonon (ügyfélfogadási időben), akár interneten keresztül.

Kóbor állatok elhelyezése
Alapítványunk állatbefogadási lehetősége sajnos korlátozott. Állat-örökbefogadási Központunkban mintegy 100 – 120 kutyát és 40 – 60 macskát tudunk kulturált körülmények között elhelyezni.
Annak ellenére, hogy az örökbefogadásra váró állatokat folyamatosan hirdetjük, sokkal több állatot akarnak leadni, mint amennyit befogadnak. Ezért szabad helyünk szinte soha nincs, így csak a megürült helyekre tudunk elhelyezni újabb hontalan állatokat.

Állatmentő szolgálatunk
A 2000 tavasza óta működő állatmentő szolgálatunk a mindennapok során és rendkívüli katasztrófahelyzetek esetén (pl.árvíz) bajba jutott állatok mentését végzi. E mellett rendszeresen szállítunk állateledelt, macskaalmot és gyógyszereket rászoruló állatbarátoknak és ideiglenes befogadóinknak. Minden évben takarmányt, rengeteg felszerelést és gyógyszert adományozunk állatvédő társszervezeteknek, és anyagi gondokkal küzdő állatvédőknek.

Ivartalanítási kampányaink
Közel 15 éve zajló ivartalanítási kampányaink keretében alapítványunk több mint 9000 kontroll nélkül szaporodó elvadult házi macska és közel 5000 befogadott kóbor kutya ivartalanításához járult hozzá.

Oktatási programjaink
Alapítványunk több mint 10 esztendeje bonyolít rendszeres állatvédelmi foglalkozásokat, melyek során a hallgatóság megismerkedhet az állatok igényeivel és a leggyakoribb állatvédelmi problémákkal. Az utóbbi 6 évben foglalkozásaink köre jelentősen bővült (tantermi előadások, terepi foglalkozások, nyári táborok, stb.) melyek segítségével igyekszünk a felelős állattartási kultúrát megalapozni.
 

Az alapítványról


A Rex Alapítvány küldetése

Üdvözlünk a Rex Kutyaotthon Alapítvány honlapján! Alapítványunk az ember és az állatok harmonikus együttélésének biztosítását, a felelős állattartásra való nevelést, a kóbor állatok létszámának csökkentését, valamint  az állatok szenvedésének megakadályozását tűzte ki célul. Az idén 27 éves Rex Kutyaotthon Alapítvány napi szinten több mint 250 elhagyott, sebesült, krízishelyzetben lévő állatnak nyújt segítséget. Tesszük mindezt azért, mert úgy gondoljuk az élet minden formája tiszteletre, megbecsülésre és így védelemre méltó. Mindennapi feladatunk egy civilizált színvonalú állatvédelmi szolgálat fenntartása nyilvános állatvédelmi irodánk, állatörökbefogadási központunk és állatmentő szolgálatunk  működtetése révén. Alapítványunk telephelye egy többfunkciós létesítmény - a Budapesti Állatvédelmi és Természetvédelmi Élménypark - rövid nevén Rex Állatsziget - mely egyaránt szolgálja az állatvilág jobb megismertetését, a helyes állattartási kultúra kialakítását,  és  a környezettudatos magatartás népszerűsítését.

Hosszú távú célunk az, hogy minél kevesebb állat szoruljon segítségre, ezért aktívan dolgozunk azért, hogy a felelős állattartás és az állatvédelem magától értetődővé váljon Magyarországon. A Rex Állatszigetet a nagyközönség számára nyitott állat- és természetvédelmi élményparkká alakítottuk, ahol bárki megismerkedhet az állatokkal való együttélés alapjaival. A Rex Állatszigeten a Társállat-örökbefogadási központ mellett létrehoztunk egy Vizes élőhelyet, egy Minifarmot és egy Oktatóközpontot is, idén pedig megépült a bajbajutott vadállatokat segítő Vadmentő Állomásunk. 


Az alapító üzenete

"Amennyire vissza tudok emlékezni, kiskoromban csupa olyan dologra vágyakoztam, melyeket józan ésszel nemigen lehetett véghezvinni, mégis erősen hittem azok megvalósulásában.  A serdülőkorba lépve már reálisabb célokat tűztem ki magam elé, de így is számos kudarc ért. Felnőttként immár sokkal visszafogottabban kezelem vágyaimat, hogy megkíméljem magam az újabb csalódásoktól.

Ha azonban, az állatokról van szó, most is elragad a hév, és képes vagyok gyermekként álmodozni egy olyan világról, melyben az állatokat megbecsülés övezi. Kicsiben ilyen világ a mi állatszigetünk is, ahol az állatok szeretetét és tiszteletét nem csak gyakoroljuk, hanem tanítjuk is  A Rex alapítvány felcseperedésével és az állatsziget létrejöttével egy régi álmom valósult meg. Szerencsés embernek mondhatom magam, hisz az álmodásban és az álmok életrehívásában rengetegen segítenek,  akikhez képest az ellendrukkerek száma elenyésző.  Wass Albert szerint gyerekké kell válnunk ahhoz, hogy felnőtté válhassunk. Ezért egyre gyakrabban idézem vissza azokat az időket, amikor még teljesen nyitott szívvel, gyanakvás és fenntartások nélkül fogadtam minden emberi közeledést. Szükség is van rá, hisz  úgy érzem most jött el az ideje annak, hogy felnőttként is hinni tudjunk  egy olyan szellemiségben, amely abban segít, hogy mesterkélt érzelmek és rideg számítás nélkül tudjunk rátalálni olyan barátokra, akik nem akarnak mást és többet, csak egy kicsit jobbá tenni a világot! Dr. Király Péter, alapító"


Rex történelem

AZ ALAPITÁS GONDOLATA

A nyolcvanas évek végén kezdődött a történet, amikor állatorvos alapítónk Király Péter önkéntesként bekapcsolódott az akkor legaktívabb állatvédelmi esernyőszervezet a MÁTSZ (Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség) munkájába. Korán szembesülnie kellett azzal, hogy milyen hatalmas a feladat, és milyen kevesen vannak, akik annak megoldására vállalkoznak. Bár szélmalomharcnak tűnt az egész, mégis hitt a csodában: hitt abban, hogy állatszerető emberek jóindulatú támogatásával  Magyarországon is lehet igényes színvonalú állat- és természetvédelmi létesítményt  létrehozni. Külföldi tanulmányútjain azt tapasztalta, hogy minden társadalomban sokan vannak, akik ösztönösen együtt éreznek a szenvedő állatokkal, azonban legtöbben nem tudják, miként tudnának segíteni rajtuk. A megoldást kulcsa tehát abban rejlett, hogy hatékony formában eljuttassák  az állatok segélykérő üzenetét a társadalom érzékeny rétegeihez. Ekkor született meg egy jól kommunikáló állatvédelmi szervezet létrehozásának gondolata. Az utolsó löketet egy véletlen hozta, amikor alapítónk megismerkedett egy hasonló gondolkodású nyugdíjas hölggyel, Dr. Dörner Györgynével (Irénke nénivel), aki úgy döntött, hogy vagyonát halála után nem a vele nem törődő rokonaira hagyja, hanem állatmentő alapítványt hoz létre belőle. A két jószándék összecsengett és –az első közösen megmentett kutyusról elnevezve- kettejük alapításával, lelkes állatbarátok és állatorvosok kuratóriumi tagként való kinevezésével 1992 őszén létrejött a Rex Kutyaotthon Alapítvány.

NEHÉZ KEZDETEK

Bár Irénke néni ingatlanát a Rex Kutyaotthon Alapítványra hagyta, és hagyatéki szándékát közjegyzői végrendeletben is megerősítette, 1995-ben bekövetkezett halála után egy távoli rokon mégis furfangos módon elperelte az alapítvány induló vagyonát.  Így anyagilag teljesen a nulláról kellett hozzákezdeni a szépreményű tervek megvalósításához. Király doktor már akkor úgy vélte, hogy egy átfogó állatvédelmi program csakis a hasonló célokért küzdő állatvédő szervezetek összefogásával valósítható meg, ezért szervezetünk egyre aktívabban vett részt a hazai és külföldi állatvédelmi törekvések megvalósításában. Ekkor hosszas keresgélés indult el abból a célból, hogy a Fővárosban  állatotthon létesítésére alkalmas területet találjanak. Az összes polgármesteri hivatalhoz eljuttatták kérelmüket, de egyedül Újpest önkormányzatánál talált kedvező fogadtatásra a többcélú állat-és természetvédelmi létesítmény ötlete.

BIZTATÓ REMÉNYEK

A káposztásmegyeri Farkaserdő mellett elterülő –illegális szemétlerakóként működő- terület állatvédelmi célú hasznosítására a Rex Alapítvány már a kilencvenes évek közepén pályázatot nyújtott be az akkori tulajdonosnak a Pilisi Parkerdő Gazdaságnak. A tulajdonos a pályázatot azzal utasította el, hogy az általunk megjelölt hasznosítási cél „nem volt összeegyeztethető a parkerdő funkcióval”. Néhány évvel később a fenti terület átkerült a Főváros és Újpest Önkormányzatának tulajdonába, és az új tulajdonosok képviselője az ÉPIT Rt. a terület hasznosítására pályázatot írt ki. Ezúttal alapítványunk sikerrel pályázott, és 20 éves időtartamra Állat- és Természetvédelmi Kultúrpark megvalósítására bérbe kapta a 2 hektáros területet.  Végre elkezdődhetett a tervezés és engedélyeztetés mozgalmas időszaka. 1999 és 2004 között a Rex Alapítvány nyilvános állatvédelmi irodát működtetett a káposztásmegyeri lakótelepen, és életre hívta Budapest első karitatív állatmentő szolgálatát. Az állatszigeti állatotthon megépüléséig a gazdira váró kutyákat a Népszigeti Kutyaiskolában valamint a Hortobágyi Kutyapanzióban helyeztük el, ahonnét az átmeneti időszakban is évente több száz kutyus talált szerető otthonra. A 90-es évek végétől szervezetünk tevékenységi köre tovább bővült: iskolai szemléletformálás (előadások, bemutatók), katasztrófavédelemben való részvétel (árvízi mentőakciók), és speciális feladatokat ellátó munkacsoportok létrehozása (a vadon élő-, gazdasági- és társállatok védelmére) révén.

AZ ÁLLATSZIGET MEGÉPÜLÉSE

Az ÉPIT Rt.-vel 2000-ben kötött szerződést aláírását követően - az építési tervek engedélyezése során jelentkező váratlan környezetvédelmi problémák miatt - a nagyszabású építkezés közel másfél éves késéssel kezdődhetett meg. Az ünnepélyes alapkő letételre 2002 tavaszán került sor, mely egyben „alaptappancs-letétel” is volt, hisz az alapítvány védnökének Csala Zsuzsa művésznőnek legendás Hopi nevű kutyája a friss betonba helyezett lábnyomával hitelesítette az aktust.
Bár a többfunkciós állatvédelmi központ kivitelezésének első üteme (tereprendezés, közművesítés, telek bekerítés, háztáji gazdaság, iroda- és kennel épületek kialakítása) jelentette a legnagyobb kihívást, a munkálatok alig két esztendeig tartottak. Az Állatsziget megvalósításának első fázisaként 2004 nyarán megnyílt az Állat-örökbeadási központ  és a négylábúak birtokba vehették az első kennel épületet. A második 50 férőhelyes kutyakennel megnyitására egy évvel később került sor, ezzel duplájára bővült a befogadható állatok létszáma. Ezt követően minden évben újabb egységgel bővült a létesítmény (vizes élőhely és dísztó, háztáji farm, nyitott kemenceszín, központi karantén állomás, macskamentő állomás, vadon élő állatok bemutatója, stb.), míg mostani arcát elnyerte.

A 25 éves születésnapunk alkalmából kiadásra kerülő Jubileumi kiadvány itt elérhető: Jubileumi kiadvány 


Munkatársak


 


2015. évi közhasznúsági jelentés
2016. évi közhasznúsági jelentés
2017. évi közhasznúsági jelentés
2018. évi közhasznúsági jelentés
2019. évi közhasznúsági jelentés

Végzés

Rólunk


Az emberek és az állatok megosztják egymással a földet.
https://kepmas.hu/az-emberek-es-az-allatok-megosztjak-egymassal-a-foldet-a-rex-allatszigeten-jartunk

Felelős Állattartás Napja 2018.
https://www.youtube.com/watch?v=K7T6nYogxdA

Glória - hogyan válasszunk megfelelő társat
https://tv2.hu/musoraink/mokka/261047_madai-vivient-elvarazsolta-gloria-a-gazdira-varo-kiskutya.html

Közeleg a Felelős Állattartás Napja (2018. május 6.)
RTL Klub - Maszat és Szösz

Engedelmes Kutyák Napja 2018.
ÚKTV Helyi érték - Természetbarát

Május 6. a Felelős Állattartás Napja
Life.hu
Haziallat.hu
Femcafe.hu
Bdpst24.hu
Kutyabarathelyek.hu

Négylábú szeretetfutár - Pufi a Mokkában - 2016.12.20.
http://tv2.hu/musoraink/mokka/226629_cukisag-demcsak-zsuzsa-elolvadt-pufitol.html

Jóvátételi program - 2016.12.17.

Jóvátételi program az elitélteknek
http://rtl.hu/rtlklub/hirek/rabok-takaritottak-a-menhelyen
http://hirtv.hu/videok/17030
http://hirtv.hu/videok/170297


Tömegközlekedés kutyával - 2016.10.05.
http://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2016-10-05-i-adas-6/

Állati jó! 2016.09.11. III. rész. hatoscsatorna
https://youtu.be/-xPduikToeg

Vadmentő állomás épül
http://www.haziallat.hu/ace-ventura/allatvedo/vadmento-allomas-budapesten/5789/


 

Hasznos tanácsok


Rexpress jó tanácsok állattartóknak
 

Karácsonyi jó tanácsok kutyásoknak

Mit NE adjunk a karácsonyi menüből kedvencünknek? Még akkor sem, ha ellenállhatatlanul néz ránk…

1. Csokoládé – A kakaóban olyan anyag (teobromin) van, amit a kutyusok nem tudnak megemészteni. Hasmenést, hányást, szívritmuszavart, rohamokat vagy – nagy mennyiségben – akár elhullást is okozhat! Főleg a magas kakaótartalmú csokoládéval vigyázzunk!
2. Alkohol – Már egy kis mennyiség is hányást, hasmenést, koordinációs- és légzészavarokat, légzési nehézségeket, kómát vagy akár elhullást is okozhat! Legyünk nagyon óvatosak! Vigyázzunk, hogy kedvencünk még véletlenül se jusson hozzá alkoholhoz vagy alkohol tartalmú ételekhez!
3. Hagyma – A hagyma és fokhagyma káros a kutyák számára, függetlenül attól, hogy nyersen, főzve vagy szárítva eszik meg! Már kis mennyiségben fogyasztva is károsítja a vörösvérsejteket, anélkül, hogy tüneteket okozna.
4. Szőlő, mazsola – A magok károsíthatják a vesét. Pontosan nem tudni, milyen mennyiségben veszélyesek, de jobb, ha óvatosak vagyunk ezekkel a finomságokkal is.
5. Fűszeres, sós ételek – Ahogy nálunk, embereknél is, a túlságosan fűszeres, sós ételek irritálhatják a gyomrot, hányást, hasmenést, görcsöket okozhatnak.
6. Xilit (nyírfacukor) - Számos cukorkát, rágógumit, néhány fogkrémet, egyes fogyókúrás termékeket xilittel, vagyis nyírfacukorral édesítenek. Nagyon vigyázzunk, hogy kutyusunk ezekből soha ne fogyasszon! Rendkívül káros a májra! Egy szem rágógumiban található mennyiség akár halálos is lehet!

Kérjük meg vendégeinket is, hogy ne etessék a kutyusunkat az asztalnál!
 
Szilveszteri jó tanácsok
 
MEGELŐZÉS
 
0. A TILTOTT „ZAJKELTŐ KÉSZITMÉNYEK” BEJELENTÉSE
Javasoljuk, hogy az illegális pirotechnikai eszközöket alkalmazókat (petárdázók stb.) jelentsék be a rendőrségen!
 
1. TÁRSÁLLATOK BIZTONSÁGOS ELHELYEZÉSE
Az ünnep napján lehetőleg tartsák kedvenceiket biztonságos helyen, bezárva (lakásban, garázsban). Amennyiben tehetik, maradjanak vele!
 
2. NYUGTATÓK ALKALMAZÁSA
Akár december 31 reggelétől kezdve a zajok iránt érzékeny állatok nyugtatására használjanak az állatorvosuk által ajánlott állatgyógyászati készítményeket. (Vigyázat: Ne kísérletezzenek az emberek számára törzskönyvezett nyugtatókkal!) Újabban sikerrel alkalmazzák az úgynevezett feromon-párologtatókat és spray-ket, melyek a lakásban tartott állatok esetében segíthetnek átvészelni a zajos napok izgalmait.
 
3. EGYEDI AZONOSITÁS   
Kedvencünk könnyű azonosíthatósága érdekében javasoljuk, hogy a kutyáknál kötelező mikrochipet a cicákba is helyeztessék be. A microchip előnye az, hogy állatunk adatai az országos számítógépes rendszer segítségével az állatorvosi rendelőkben, állatmenhelyeken, gyepmesteri telepeken bármikor leolvashatók, így elkóborlás esetén a gazda adatai visszakereshetők, és az elkószált jószág könnyen visszajuttatható gazdájához.
Emellett nem árt egy bilétát is helyezni a kutya nyakörvére, melyen fel van tüntetve a gazda telefonszáma. Hiszen ilyenkor a megtaláló, könnyen és gyorsan tudja értesíteni a kutya gazdáját!
 
HA MEGTÖRTÉNT A BAJ
 
Ha elveszettnek gondolt állatot találnak:
 
1. BEFOGÁS ÉS BEFOGADÁS
Az ünnep áldozataként elcsatangolt állatok rendszerint küllemük (jó kondíció, ápolt szőrzet, stb.) és viselkedésük (általában barátságos, kevésbé félénk magatartás) alapján különböznek a kóbor állatoktól. Amennyiben az elveszettnek gondolt állat szelíd, javasoljuk mielőbbi befogását és nyugodt, biztonságos jól zárható helyen történő ideiglenes elhelyezését.
 
2. EGYEDI AZONOSITÁS ELLENŐRZÉSE
Amennyiben a talált állat jól kezelhető és könnyen szállítható, tanácsos elvinni állatorvoshoz, ahol ellenőrizhető, hogy van-e benne mikrochip, mely révén rendkívül gyorsan kideríthető a gazdi kiléte.
 
3.  A TALÁLT ÁLLAT BEJELENTÉSE
Nagyon fontos mielőbb bejelenteni a megtalált állat (és természetesen a megtaláló) adatait azon hatóságoknál, és civil állatvédő szervezeteknél és fórumokon ahol az állatot a gazdája keresheti, illetve célszerű egyúttal megtudakolni, hogy nem keresik-e?
Alapítványunknál a rexiroda@rex.hu e-mail címen tudnak bejelentést tenni mind elveszett, mint talált állatok esetében.
Ehhez kérjük, írják le a következő adatokat, valamint lehetőség szerint csatoljanak egy fényképet az állatról. A kért adatok: elveszett kutyák esetében: elvesztés/megtalálás helye, ideje, Kutya fajtája / jellege, színe, (vélt) életkora, neme, egyedi jegyei (pl.: tetoválás), ismertető jel / felszerelés (pl.: nyakörv, bolhanyakörv), ismert betegség, vagy állatorvosi beavatkozás, bejelentő neve, telefonszáma, e-mail címe.)
 
4. A TALÁLT ÁLLAT HIRDETÉSE
Amennyiben megoldható, mindenképpen javasoljuk a talált állat fotójával, adataival, a megtaláló elérhetőségével, plakátok készítését és azok kihelyezését abban a körzetben ahol az állatot megtalálták. Illetve ugyanezen adatokkal közösségi médiákban való hirdetését!
Sok esetben az állatot elvesztő gazdák abban reménykednek, hogy kedvencük magától hazamegy, így nem mindig jelentik az állat eltűnését az állatvédő szervezeteknél. Mindenképpen hasznos minél több plakát kihelyezése a megtalálás vonzáskörzetében.
 
Ha elvesztette állatát:
 
1. AZ ELVESZETT ÁLLAT BEJELENTÉSE
Nagyon fontos mielőbb bejelenteni az elveszett állat (és természetesen az elvesztő) adatait azon hatóságoknál, és civil állatvédő szervezeteknél és fórumokon ahol az állatot a megtalálója hirdetheti, illetve célszerű egyúttal megtudakolni, hogy nem találtak-e hasonló állatot?
Alapítványunknál a rexiroda@rex.hu e-mail címen tudnak bejelentést tenni mind elveszett, mint talált állatok esetében.
Javasoljuk, hogy Budapest területén feltétlenül tegyenek bejelentést a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepén (Cím: 1097 Budapest, Illatos út 23/A. - telefon: 06- 1-347-08-30, illatosut@fori.hu), vidéken pedig érdeklődjenek az önkormányzattal szerződésben álló ebbefogónál/gyepmesteri telepeken.
 
2. AZ ELVESZETT ÁLLAT HIRDETÉSE
Amennyiben megoldható, mindenképpen javasoljuk az elveszett állat fotójával, adataival, a gazda elérhetőségével, plakátok készítését és azok kihelyezését abban a körzetben ahol az állat elveszett. Mindenképpen hasznos minél több plakát kihelyezése az elvesztés vonzáskörzetében. Illetve ugyanezen adatokkal közösségi médiákban való hirdetését!
Elveszett és talált állatok esetében is nagyon fontos, hogy minél több fórumon jelezzék az állat elvesztését illetve megtalálását.
 


A KUTYARUHA CSAK EGY DIVATHÓBORT?

TÉLI KUTYÁS TÉNYEK ÉS TÉVHITEK


Az utóbbi években egyre szeszélyesebb téli időjárás nem csak minket, hanem kedvenceinket is megviseli. Igyekszünk a körülményekhez alkalmazkodni, de olykor mégis rossz döntést hozunk, ami akár az állat megbetegedéséhez is vezethet. A Rex Alapítvány munkatársai ezért most összegyűjtötték a téli kutyatartás leggyakoribb tényeit és tévhiteit, hogy ezzel is segítség a felelős gazdikat a leghidegebb évszak átvészelésében.

Nem feltétlenül lusta az, aki nem sétál

Egyáltalán nem biztos, hogy a lustaság az oka annak, ha házikedvencünk az elmúlt időszakban kevésbé lelkesedik a sétáért. A hirtelen hőmérsékletváltozás és a frontok fellobbanthatják ízületi problémákkal küzdő kedvenceink tüneteit. Erre gyanakodhatunk, ha a jószág reggelente nehezebben kel fel, óvatosan mozog, nem szívesen sétál vagy esetleg sántít. „A tünetek hátterében leggyakrabban az elöregedő ízületetek krónikus gyulladása miatt kialakuló fájdalmak állnak” – emeli ki dr. Király Péter, a Rex Alapítvány alapítója. – „Súlyos esetben az ízületi elfajulás következtében a fájdalom állandósul. Az állat sajgó ízületeit próbálja tehermentesíteni, és ez tartós sántasághoz vezethet. Ha ilyen tüneteket észlelünk, forduljunk állatorvoshoz, aki olyan gyógyszert ad a kutyusnak, amely visszaadja a mozgás örömét, valamint biztonságosan szedhető hosszútávon is.”

A nedves orr nem mindig jó jel
Kutyák és macskák légúti megbetegedéseinek leggyakoribb kiváltó oka vírusfertőzés, melyet nemritkán másodlagos baktériumfertőzés követ.  Tünete lehet eleinte csak orrfolyás, ami később tüsszögéssel, krákogással, köhögéssel és akár étvágytalansággal egészülhet ki. Súlyos esetben láz, nehéz légzés és levertség is kialakulhat. Ha ezeket a tüneteket észleljük mielőbb keressük fel állatorvosunkat, hogy még a szövődmények kialakulása előtt megkezdődhessen a célirányos gyógykezelés.

A kutyaruha nem divathóbort!
A hideg téli napokon a szobakutyákat egyre többen sétáltatják kutyaruhában. Mindez az avatatlan szemek számára divathóbortnak tűnhet, de a valóság az, hogy a törzset védő öltözéknek fontos szerepe van a meghűléses betegségek megelőzésében. „A lakásban tartott kutyák bundáját impregnáló faggyúréteg a gyakoribb fürdés következményeként rendszerint vékonyabb, így kevésbé véd a zord időjárás viszontagságaitól. Esőben, hóban jó szolgálatot tesz a bélelt és vízálló kutyaruha, mely mind a hidegtől, mind a nedvességtől megóvja kedvencünket” – emelte ki Király doktor.

A kutyacipő azért tényleg túlzás?
A jeges, havas utcán sétáltatott állatok egyik legnagyobb ellensége a só, amely kimarhatja a talpukat. Négylábú családtagjaink védelmében ajánlatos a sóval felszórt helyeket elkerülni, valamint a séták után kedvencünk tappancsát rendszeresen megtisztítani, majd tappancskrémmel bekenni. Ha elkerülhetetlen a veszélyes utca, egy cipőcskével is megóvhatjuk a kutyusok lábát. A manapság kapható masszív, vízálló, kutyacipő praktikus viselet, mely a téli időszakban sómarástól és jégszilánkoktól egyaránt megvédi a kutya mancsát.
A fentiek mellett a legfontosabb, hogy felelős állattartóként ha megtörtént a baj, ne próbáljuk saját elképzeléseink vagy épp az interneten talált tanácsok alapján kezelni kedvencünket! Nagyon fontos, hogy legyen szó egy megfázásról vagy egy sebesült tappancsról, a tünetek jelentkezésének korai időszakában forduljunk szakemberhez, hisz ez a korrekt diagnózis és a sikeres gyógykezelés záloga.

Jótékonysági bolt


Gyere és nézz be a Rex Alapítvány jótékonysági boltjába, ahol új és használt termékeket vásárolhatsz kedvező áron. A megvásárolt termékek árával a Rex Alapítvány védenceinek ellátását támogatod!!
Kínálatunkban találhatóak cicabútorok, bújók, cicajátékok, fekhelyek kutyák és cicák számára. Rágcsáló ketrecek, játékok, egyéb felszerelések. Kutyaruhák, nyakörvek és pórázok, kutya és cica eledelek. Néhány lovas felszerelés közül is válogathatsz igen kedvező áron.
Mivel az adománybolt készlete attól függ, mit kaptunk adományba, így vannak termékek melyből csak 1-2 db van készleten, vagy nincs a szükséges méretben (pl. kutyaruha). Ezt feltétlenül kalkuláld bele amikor ellátogatsz hozzánk.

A Jótékonysági bolt Budapest IV. kerületben, a Galopp utca 10 szám alatt található.

Nyitvatartási idő: kedden és csütörtökön 16:00 – 18:00 óra között, szombaton 10:00 – 12:00 óra között.

Ne feledd, vásárlásoddal a menhelyen élő állatok ellátását támogatod! Köszönjük!

 

Kiemelt támogatóink