Támogass MOST! ->
Keresés
25év
az
állatokért!

Hírlevél feliratkozás

Számít a
véleményed!

Isa története

ISAURA A SZŐRÖS RABSZOLGA HÚSBA VÁGÓ LÁNCON
 
Kutyák láncra verve, akár a rabszolgák. Ők valóban az ember legjobb barátai, de mi hogyan bánunk velük?  Vajon mekkora gondatlanság és mennyi idő szükséges ahhoz, hogy egy kutya nyakába bele tudjon nőni egy lánc?

Minden egy kétségbeesett telefonhívással kezdődött, amikor február végén civil állatvédők keresték meg a Rex Kutyaotthon Alapítványt, hogy sürgős segítséget kérjenek.
Nógrád megye egyik kis falujában az út szélén bukkantak rá a fiatal középtermetű kutyára.  Bár egy másfél méteres láncot vonszolt maga után, mégis farokcsóválva fogadta megmentőit.

A bajba jutott kutyus a Rex Alapítvány újpesti állatvédelmi központjába került, ahol a
vizsgálatok során derült fény arra, hogy a szorosra fűzött lánc mélyen a nyakába vágott, sőt egy darabon teljesen bele is nőtt a szerencsétlen állat bőrébe.
A kiszolgáltatottság hasonlósága miatt rabszolgasorba került kutyát Isaura névre keresztelték. A végtelenül türelmes, barátságos jószág az emberi gondatlanságból átélt fájdalmak ellenére vizsgálatoknál és kezeléseknél sem ellenkezett.  
A „négylábú riasztóberendezésként üzemeltetett” állatot feltehetően még fiatalabb korában verhették láncra lelketlen gazdái. Idő közben a kutya mérete növekedett, a hét centis karabinerrel szorosra zárt lánc pedig egyre inkább a jószág nyakába vágott. Igy történhetett meg, hogy hosszú hónapok alatt a lánc fölött a bőr egy szakaszon már össze is zárult.
A csaknem 2 órás plasztikai műtét során közel 30 centiméteres szakaszon kellett kimetszeni az elroncsolódott bőrt. A műtétet végző állatorvos Dr. Király Péter szerint a csapdába került állat több mint fél éve sínylődhetett az egyre fojtogatóbbá váló láncon. Szerencsére a műtét jól sikerült, a seb szépen gyógyul, és Isaura szemmel láthatóan a lelki sérüléseket is kiheverte.  Minden nap óriási lelkesedéssel fogadja gondozóit, nagyokat sétál, és töretlen reménykedéssel várja az álomgazdit.
Talán csak egy kutya képes lenne arra, hogy ilyen szenvedések után töretlen bizalmat szavazzon bárkinek. Ő biztosan az ember legjobb barátja marad. Jó lenne, ha mi emberek is felnőnénk a feladathoz. Döbbenetes, hogy napjainkban megtörténhet ilyesmi, sőt megismétlődhet. Három éve ugyancsak Nógrádból érkezett a Rex Alapítványhoz Tapi, akinek a nyakába és a lábába is bele volt nőve a lánc. Hála a műtétnek, kezeléseknek, gondoskodásnak és a jóindulatú emberek támogatásának Tapi azóta már szerető otthonra talált.
A Rex Alapítvány ismeretlen tettes ellen állatkínzás gyanúja miatt mindkét esetben feljelentést tett a rendőrségen.
 
További részletek: www.rex.hu
TV-2 tudósítás : http://tenyek.hu/krimi/323317_nyakaba-nott-a-lanc-megmentettek.html
 
A Rex Kutyaotthon Alapítvány továbbra is szemléletváltást sürget a felelős állattartás területén. A Rex Alapítvány közel tíz éve pályázik egy olyan országos feladatot ellátó oktatóközpont megépítésére, ahol már kisgyerekek is lehetőséget kapnának a felelős állattartás alapjainak elsajátítására.
Az oktatóközpont megvalósításához valamint Isaura és bajba jutott társai ellátására köszönettel vesznek mindennemű anyagi támogatást, hagyatékot.
 Rex Kutyaotthon Alapítvány bankszámlaszáma:
10402283-22802398-00000000 (K&H Bank Rt.)

   

 


 

Kiemelt támogatóink