Tevékenységek

A REX Kutyaotthon Alapítvány elérhetősége

A REX Kutyaotthon Alapítvány megalakulása óta aktív tagja a hazai állatvédelmi törekvéseknek. Az elmúlt esztendőkben munkatársaink és önkénteseink áldozatos munkájának köszönhetően alapítványunk szolgáltatásai jelentősen bővültek és az állatvédelem számos területén vívtunk ki elismerést. Telefonos ügyfélszolgálat (+36 1 230-4080, +36 1 435-0533)

Tekintettel arra, hogy állatvédelmi irodánkba naponta átlagosan 40-50 hívás érkezik, irodai telefonunk sajnos gyakran foglalt, ezért kérjük türelmüket.

Ügyfélfogadás az Állatszigeten keddtől vasárnapig 10:00-16:00 óra között.

Az Állatsziget elérhetősége
1048 Budapest, Óceánárok u. 33. Megközelíthető az Újpest Központ metrómegállótól a 30-as busszal vagy gépkocsival az Óceánárok u. és Megyeri út kereszteződésétől kb. 300 méterre.

Állatvédelmi iroda
Az Állatszigeten működő nyilvános állatvédelmi irodánk felkészült munkatársai a legkülönbözőbb állatvédelmi problémák kezelésében nyújtanak segítséget -akár személyesen, akár telefonon (ügyfélfogadási időben), akár interneten keresztül.

Kóbor állatok elhelyezése
Alapítványunk állatbefogadási lehetősége sajnos korlátozott. Állat-örökbefogadási Központunkban mintegy 100 – 120 kutyát és 40 – 60 macskát tudunk kulturált körülmények között elhelyezni.
Annak ellenére, hogy az örökbefogadásra váró állatokat folyamatosan hirdetjük, sokkal több állatot akarnak leadni, mint amennyit befogadnak. Ezért szabad helyünk szinte soha nincs, így csak a megürült helyekre tudunk elhelyezni újabb hontalan állatokat.

Állatmentő szolgálatunk
A 2000 tavasza óta működő állatmentő szolgálatunk a mindennapok során és rendkívüli katasztrófahelyzetek esetén (pl.árvíz) bajba jutott állatok mentését végzi. E mellett rendszeresen szállítunk állateledelt, macskaalmot és gyógyszereket rászoruló állatbarátoknak és ideiglenes befogadóinknak. Minden évben takarmányt, rengeteg felszerelést és gyógyszert adományozunk állatvédő társszervezeteknek, és anyagi gondokkal küzdő állatvédőknek.

Ivartalanítási kampányaink
Közel 15 éve zajló ivartalanítási kampányaink keretében alapítványunk több mint 9000 kontroll nélkül szaporodó elvadult házi macska és közel 5000 befogadott kóbor kutya ivartalanításához járult hozzá.

Oktatási programjaink
Alapítványunk több mint 10 esztendeje bonyolít rendszeres állatvédelmi foglalkozásokat, melyek során a hallgatóság megismerkedhet az állatok igényeivel és a leggyakoribb állatvédelmi problémákkal. Az utóbbi 6 évben foglalkozásaink köre jelentősen bővült (tantermi előadások, terepi foglalkozások, nyári táborok, stb.) melyek segítségével igyekszünk a felelős állattartási kultúrát megalapozni.
 

Az alapítványról

A Rex Alapítvány küldetése

Üdvözlünk a Rex Kutyaotthon Alapítvány honlapján! Alapítványunk az ember és az állatok harmonikus együttélésének biztosítását, a felelős állattartásra való nevelést, a kóbor állatok létszámának csökkentését, valamint  az állatok szenvedésének megakadályozását tűzte ki célul. Az idén 25 éves Rex Kutyaotthon Alapítvány napi szinten több mint 250 elhagyott, sebesült, krízishelyzetben lévő állatnak nyújt segítséget. Tesszük mindezt azért, mert úgy gondoljuk az élet minden formája tiszteletre, megbecsülésre és így védelemre méltó. Mindennapi feladatunk egy civilizált színvonalú állatvédelmi szolgálat fenntartása nyilvános állatvédelmi irodánk, állatörökbefogadási központunk és állatmentő szolgálatunk  működtetése révén. Alapítványunk telephelye egy többfunkciós létesítmény - a Budapesti Állatvédelmi és Természetvédelmi Élménypark - rövid nevén Rex Állatsziget - mely egyaránt szolgálja az állatvilág jobb megismertetését, a helyes állattartási kultúra kialakítását,  és  a környezettudatos magatartás népszerűsítését.

Hosszú távú célunk az, hogy minél kevesebb állat szoruljon segítségre, ezért aktívan dolgozunk azért, hogy a felelős állattartás és az állatvédelem magától értetődővé váljon Magyarországon. A Rex Állatszigetet a nagyközönség számára nyitott állat- és természetvédelmi élményparkká alakítottuk, ahol bárki megismerkedhet az állatokkal való együttélés alapjaival. A Rex Állatszigeten a Társállat-örökbefogadási központ mellett létrehoztunk egy Vizes élőhelyet, egy Minifarmot és egy Oktatóközpontot is, idén pedig megépült a bajbajutott vadállatokat segítő Vadmentő Állomásunk. 


Az alapító üzenete

"Amennyire vissza tudok emlékezni, kiskoromban csupa olyan dologra vágyakoztam, melyeket józan ésszel nemigen lehetett véghezvinni, mégis erősen hittem azok megvalósulásában.  A serdülőkorba lépve már reálisabb célokat tűztem ki magam elé, de így is számos kudarc ért. Felnőttként immár sokkal visszafogottabban kezelem vágyaimat, hogy megkíméljem magam az újabb csalódásoktól.

Ha azonban, az állatokról van szó, most is elragad a hév, és képes vagyok gyermekként álmodozni egy olyan világról, melyben az állatokat megbecsülés övezi. Kicsiben ilyen világ a mi állatszigetünk is, ahol az állatok szeretetét és tiszteletét nem csak gyakoroljuk, hanem tanítjuk is  A Rex alapítvány felcseperedésével és az állatsziget létrejöttével egy régi álmom valósult meg. Szerencsés embernek mondhatom magam, hisz az álmodásban és az álmok életrehívásában rengetegen segítenek,  akikhez képest az ellendrukkerek száma elenyésző.  Wass Albert szerint gyerekké kell válnunk ahhoz, hogy felnőtté válhassunk. Ezért egyre gyakrabban idézem vissza azokat az időket, amikor még teljesen nyitott szívvel, gyanakvás és fenntartások nélkül fogadtam minden emberi közeledést. Szükség is van rá, hisz  úgy érzem most jött el az ideje annak, hogy felnőttként is hinni tudjunk  egy olyan szellemiségben, amely abban segít, hogy mesterkélt érzelmek és rideg számítás nélkül tudjunk rátalálni olyan barátokra, akik nem akarnak mást és többet, csak egy kicsit jobbá tenni a világot! Dr. Király Péter, alapító"

Rex történelem

AZ ALAPITÁS GONDOLATA

A nyolcvanas évek végén kezdődött a történet, amikor állatorvos alapítónk Király Péter önkéntesként bekapcsolódott az akkor legaktívabb állatvédelmi esernyőszervezet a MÁTSZ (Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség) munkájába. Korán szembesülnie kellett azzal, hogy milyen hatalmas a feladat, és milyen kevesen vannak, akik annak megoldására vállalkoznak. Bár szélmalomharcnak tűnt az egész, mégis hitt a csodában: hitt abban, hogy állatszerető emberek jóindulatú támogatásával  Magyarországon is lehet igényes színvonalú állat- és természetvédelmi létesítményt  létrehozni. Külföldi tanulmányútjain azt tapasztalta, hogy minden társadalomban sokan vannak, akik ösztönösen együtt éreznek a szenvedő állatokkal, azonban legtöbben nem tudják, miként tudnának segíteni rajtuk. A megoldást kulcsa tehát abban rejlett, hogy hatékony formában eljuttassák  az állatok segélykérő üzenetét a társadalom érzékeny rétegeihez. Ekkor született meg egy jól kommunikáló állatvédelmi szervezet létrehozásának gondolata. Az utolsó löketet egy véletlen hozta, amikor alapítónk megismerkedett egy hasonló gondolkodású nyugdíjas hölggyel, Dr. Dörner Györgynével (Irénke nénivel), aki úgy döntött, hogy vagyonát halála után nem a vele nem törődő rokonaira hagyja, hanem állatmentő alapítványt hoz létre belőle. A két jószándék összecsengett és –az első közösen megmentett kutyusról elnevezve- kettejük alapításával, lelkes állatbarátok és állatorvosok kuratóriumi tagként való kinevezésével 1992 őszén létrejött a Rex Kutyaotthon Alapítvány.

NEHÉZ KEZDETEK

Bár Irénke néni ingatlanát a Rex Kutyaotthon Alapítványra hagyta, és hagyatéki szándékát közjegyzői végrendeletben is megerősítette, 1995-ben bekövetkezett halála után egy távoli rokon mégis furfangos módon elperelte az alapítvány induló vagyonát.  Így anyagilag teljesen a nulláról kellett hozzákezdeni a szépreményű tervek megvalósításához. Király doktor már akkor úgy vélte, hogy egy átfogó állatvédelmi program csakis a hasonló célokért küzdő állatvédő szervezetek összefogásával valósítható meg, ezért szervezetünk egyre aktívabban vett részt a hazai és külföldi állatvédelmi törekvések megvalósításában. Ekkor hosszas keresgélés indult el abból a célból, hogy a Fővárosban  állatotthon létesítésére alkalmas területet találjanak. Az összes polgármesteri hivatalhoz eljuttatták kérelmüket, de egyedül Újpest önkormányzatánál talált kedvező fogadtatásra a többcélú állat-és természetvédelmi létesítmény ötlete.

BIZTATÓ REMÉNYEK

A káposztásmegyeri Farkaserdő mellett elterülő –illegális szemétlerakóként működő- terület állatvédelmi célú hasznosítására a Rex Alapítvány már a kilencvenes évek közepén pályázatot nyújtott be az akkori tulajdonosnak a Pilisi Parkerdő Gazdaságnak. A tulajdonos a pályázatot azzal utasította el, hogy az általunk megjelölt hasznosítási cél „nem volt összeegyeztethető a parkerdő funkcióval”. Néhány évvel később a fenti terület átkerült a Főváros és Újpest Önkormányzatának tulajdonába, és az új tulajdonosok képviselője az ÉPIT Rt. a terület hasznosítására pályázatot írt ki. Ezúttal alapítványunk sikerrel pályázott, és 20 éves időtartamra Állat- és Természetvédelmi Kultúrpark megvalósítására bérbe kapta a 2 hektáros területet.  Végre elkezdődhetett a tervezés és engedélyeztetés mozgalmas időszaka. 1999 és 2004 között a Rex Alapítvány nyilvános állatvédelmi irodát működtetett a káposztásmegyeri lakótelepen, és életre hívta Budapest első karitatív állatmentő szolgálatát. Az állatszigeti állatotthon megépüléséig a gazdira váró kutyákat a Népszigeti Kutyaiskolában valamint a Hortobágyi Kutyapanzióban helyeztük el, ahonnét az átmeneti időszakban is évente több száz kutyus talált szerető otthonra. A 90-es évek végétől szervezetünk tevékenységi köre tovább bővült: iskolai szemléletformálás (előadások, bemutatók), katasztrófavédelemben való részvétel (árvízi mentőakciók), és speciális feladatokat ellátó munkacsoportok létrehozása (a vadon élő-, gazdasági- és társállatok védelmére) révén.

AZ ÁLLATSZIGET MEGÉPÜLÉSE

Az ÉPIT Rt.-vel 2000-ben kötött szerződést aláírását követően - az építési tervek engedélyezése során jelentkező váratlan környezetvédelmi problémák miatt - a nagyszabású építkezés közel másfél éves késéssel kezdődhetett meg. Az ünnepélyes alapkő letételre 2002 tavaszán került sor, mely egyben „alaptappancs-letétel” is volt, hisz az alapítvány védnökének Csala Zsuzsa művésznőnek legendás Hopi nevű kutyája a friss betonba helyezett lábnyomával hitelesítette az aktust.
Bár a többfunkciós állatvédelmi központ kivitelezésének első üteme (tereprendezés, közművesítés, telek bekerítés, háztáji gazdaság, iroda- és kennel épületek kialakítása) jelentette a legnagyobb kihívást, a munkálatok alig két esztendeig tartottak. Az Állatsziget megvalósításának első fázisaként 2004 nyarán megnyílt az Állat-örökbeadási központ  és a négylábúak birtokba vehették az első kennel épületet. A második 50 férőhelyes kutyakennel megnyitására egy évvel később került sor, ezzel duplájára bővült a befogadható állatok létszáma. Ezt követően minden évben újabb egységgel bővült a létesítmény (vizes élőhely és dísztó, háztáji farm, nyitott kemenceszín, központi karantén állomás, macskamentő állomás, vadon élő állatok bemutatója, stb.), míg mostani arcát elnyerte.

A 25 éves születésnapunk alkalmából kiadásra kerülő Jubileumi kiadvány itt elérhető: Jubileumi kiadvány 

Hírek

Aktuális hírek

  


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rólunk

Május 6. a Felelős Állattartás Napja
Life.hu
Haziallat.hu
Femcafe.hu
Bdpst24.hu
Kutyabarathelyek.hu

Négylábú szeretetfutár - Pufi a Mokkában - 2016.12.20.
http://tv2.hu/musoraink/mokka/226629_cukisag-demcsak-zsuzsa-elolvadt-pufitol.html

Jóvátételi program - 2016.12.17.

Jóvátételi program az elitélteknek
http://rtl.hu/rtlklub/hirek/rabok-takaritottak-a-menhelyen
http://hirtv.hu/videok/17030
http://hirtv.hu/videok/170297


Tömegközlekedés kutyával - 2016.10.05.
http://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2016-10-05-i-adas-6/

Állati jó! 2016.09.11. III. rész. hatoscsatorna
https://youtu.be/-xPduikToeg

Vadmentő állomás épül
http://www.haziallat.hu/ace-ventura/allatvedo/vadmento-allomas-budapesten/5789/

Ötvös Veronika
sajtóreferens
+36303270449
veronika.otvos@gmail.com
 

Hasznos tanácsok

Újra itt a kánikula! Van amit nem lehet elégszer elmondani!

Alap, hogy soha ne hagyjuk kedvencünket az autóban, még akkor sem, ha résnyire leengedjük neki az ablakot! Ez sem fogja megakadályozni, hogy az autóban már akár 5 perc alatt is 40 fok fölé menjen a hőmérséklet, pláne ha már eleve a kinti hőmérséklet is közelít a 40 Celsius fokhoz! Tíz perc bőven elég ahhoz, hogy a kutya hőgutát kapjon. Ebből az állapotból pedig igen nehéz visszahozni az állatot.

Talán vannak akik még nem tudják, hogy a kutyák normál test-hőmérséklete valamivel magasabb az emberénél (38,5-39,2 Celsius-fok), azonban a hő levezetésre csak a talppárnáin található verejtékmirigyek és a lihegés szolgál. Ezek a felületek azonban jóval kisebbek, mint az ember esetében!

Ha úgy alakul, hogy kedvencünk is velünk van, nekünk pedig jó lenne beugrani még a postára, vagy a közeli kisboltba, ne legyünk restek!! Előbb vigyük haza kedvencünket a hűvös lakásban és utána ismét keljünk útra, és immár nélküle, intézzük az intézni valókat!!

Amire még fontos odafigyelni, hogy naponta többször adjunk friss vizet kedvencünknek, de az ne legyen nagyon hideg!

Ilyen melegben a kutyáknak sincs feltétlenül kedvük a nagy futkározásokhoz, az intenzív mozgáshoz, pláne nem a legmelegebb órákban. Korán reggel és késő este érdemes a hosszabb sétákat beiktatni, napközben meg inkább csak egy rövidebb, egészségügyi sétát.

Ráadásul a forró aszfalt sem a legjobb a kutyák számára. A talppárnájuk szőrtelen, a forró aszfalt könnyen megégetheti! Keressünk füves, homokos talajt a sétához és minél kevesebbet sétáljon a kutya aszfalton!

Vannak bizonyos kutyafajták, akik nehezebben tűrik a melegebb időszakot, illetve bizonyos betegségek esetében komoly kockázati tényező lehet a hőség. A gazdiknak erre is feltétlenül érdemes odafigyelni.

Gondoljunk arra, hogy mi is milyen nehezen viseljük a kánikulát, nincsenek ezzel másképp az állatok sem!

Óvjuk őket, vigyázzunk és figyeljünk oda rájuk!Karácsonyi jó tanácsok kutyásoknak

Mit NE adjunk a karácsonyi menüből kedvencünknek? Még akkor sem, ha ellenállhatatlanul néz ránk…

1. Csokoládé – A kakaóban olyan anyag (teobromin) van, amit a kutyusok nem tudnak megemészteni. Hasmenést, hányást, szívritmuszavart, rohamokat vagy – nagy mennyiségben – akár elhullást is okozhat! Főleg a magas kakaótartalmú csokoládéval vigyázzunk!
2. Alkohol – Már egy kis mennyiség is hányást, hasmenést, koordinációs- és légzészavarokat, légzési nehézségeket, kómát vagy akár elhullást is okozhat! Legyünk nagyon óvatosak! Vigyázzunk, hogy kedvencünk még véletlenül se jusson hozzá alkoholhoz vagy alkohol tartalmú ételekhez!
3. Hagyma – A hagyma és fokhagyma káros a kutyák számára, függetlenül attól, hogy nyersen, főzve vagy szárítva eszik meg! Már kis mennyiségben fogyasztva is károsítja a vörösvérsejteket, anélkül, hogy tüneteket okozna.
4. Szőlő, mazsola – A magok károsíthatják a vesét. Pontosan nem tudni, milyen mennyiségben veszélyesek, de jobb, ha óvatosak vagyunk ezekkel a finomságokkal is.
5. Fűszeres, sós ételek – Ahogy nálunk, embereknél is, a túlságosan fűszeres, sós ételek irritálhatják a gyomrot, hányást, hasmenést, görcsöket okozhatnak.
6. Xilit (nyírfacukor) - Számos cukorkát, rágógumit, néhány fogkrémet, egyes fogyókúrás termékeket xilittel, vagyis nyírfacukorral édesítenek. Nagyon vigyázzunk, hogy kutyusunk ezekből soha ne fogyasszon! Rendkívül káros a májra! Egy szem rágógumiban található mennyiség akár halálos is lehet!

Kérjük meg vendégeinket is, hogy ne etessék a kutyusunkat az asztalnál!

Átláthatóság

Köszönjük bizalmát!

Szeretnénk ezt megőrizni és visszajelzést adni az átlátható működésünkről, ezért csatlakoztunk az Etikus Adománygyűjtők Önszabályozó testületéhez.
Alapítványunk működését Kuratórium és Felügyelő Bizottság ellenőrzi.
Pénzügyi terv szerint dolgozunk, hogy kiszámítható legyen a működésünk.
Nyilvánosak és több évre visszamenőleg elérhetőek az eredményeink. Itt
Politikai pártoktól függetlenül működünk. Eredményeinket csakis magán és céges támogatóinknak köszönhetjük.
 
Az adományozók a szervezet hivatalos irataiba betekinthetnek előzetes időpont egyeztetés után a +36 1 230 40 80-as telefonszámon, hétköznapokon 10 és 17 óra között. Amennyiben szabálytalanságot észlelünk, azonnal lépéseket teszünk azok megszüntetésére, kijavítására.

Ügyfél- és panaszkezelési szabályzatunkat itt érheti el.Kiemelt támogatóink

teszt
AsiaCenter
Susy Utzinger Stiftung

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


Workshop

MiniTotó

Webshop

Youtube: 1% esély

Youtube: 25 éve az állatokért!

Youtube: 1% esély

Youtube: rexalapitvany