Támogass MOST! ->
Keresés
25év
az
állatokért!

Hírlevél feliratkozás

Nem menő élő állatot venni Húsvétkor

Húsvét jegyében gyakran felelőtlenül vásárolnak az emberek élő állatot ajándékba. Az ünnep után fényét vesztett nyuszi nem ritkán az utcán vagy menhelyen végzi.

Húsvéti nyúl?

Szülők, nagyszülők és testvérek kiscsibékkel, nyuszikkal térnek haza az egyébként állatoktól csendes családi házakba, lakásokba. Az ünnepek alatt az ajándékállatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcaira, de az idill hamar elmúlik: az aranyos füles vagy kiscsibe, ami húsvét napján meglepett örömmel rohangált a szőnyegen, az ünnep után már csak unott teherként ficánkolhat.
Gondot okozhat a családnak a mindennapokban az állat táplálása mellett a lakást piszkító szőrzet és a kéretlenül keletkező ürülék is. Az élő állat szőre vagy tolla a megajándékozottból akár még allergiás tüneteket is kiválhat.
Az óvodában, iskolában lévő csemeték elől a szülők sok esetben menhelyre viszik vagy szélnek eresztik a "fényét vesztett" élő húsvéti ajándékot. Ne ajándékozzunk élő állatot húsvétra!
Hogyan lehet megakadályozni azt, hogy élőlényekkel sanyarú módon legyünk kénytelenek bánni?
Húsvét előtt gondoljuk végig, hogy valóban szívesen tartanánk-e állatot a lakásban, és a későbbi években hogyan fognak ettől megváltozni hétköznapjaink. Mi lesz, ha nyaralni megyünk? Van, aki vigyázzon rá? Ki gondozza majd a nyulat, ha a gyerek 2 hét után már nem tartja annyira érdekesnek? Biztos, hogy el akarunk köteleződni évekre?

                             

  Mindig gondolnunk kell a felelős állattartásra, tehát az ajándékba vásárolt élő állat egész életére kiható döntésünk következményeire.
  Fontos azt is szem előtt tartani, hogy az állatkert, vadasparkok és menhelyek nem képesek az ebben az időszakban megvásárolt, majd megunt állatok átvételére. Ne akkor kezdjünk gondolkodni,      mi történjen a megvásárolt, de 1 hét után már nem kívánt állattal, amikor már teher számunkra. Előre gondolkodjunk, ne vásároljuk meg, ne vigyük haza!       

  Ne higgyük, hogy majd egyszerűen 1-2 hét elteltével egy „tenyésztőnek” leadjuk, vagy akár menhelyre. Sokszor ezek az állatok meg sem érik a 2 hetet, hiszen alig 5-6 hetesen már elválasztják       őket anyjuktól, hogy  minél kisebb, aranyosabb nyuszit lehessen rásózni a gyanútlan szülőkre. Ezeknek a kisállatoknak azonban még az anyjuk mellett a helyük és a gyors, hirtelen takarmányváltás    akár az életükbe is kerülhet!!

  Mit ajándékozzunk húsvétra?

  Élő állat helyett van alternatíva. Ajándékozz csoki figurákat, díszeket, plüss játékot vagy tartós emléktárgyakat.
  Keressünk fel az ünnepek idején olyan helyeket, ahol a gyermeknek van lehetőségük élő állattal is találkozni, és anélkül megcsodálni, megsimogatni őt, hogy hazavinnénk.
  A Rex Alapítvány keddtől vasárnapig 10 – 16 óra között vár mindenkit nagy szeretettel, aki a Húsvéti ünnepek alkalmával szeretne egy kicsit állat közelben lenni, anélkül, hogy felelőtlenül, csak az    ünnep hatására hirtelen ötlettől vezérelve egy kisnyuszival vagy kiscsibével térne haza.A Rex Alapítvány az ember és az állatok harmonikus együttélésének biztosítását, a felelős állattartásra való nevelést, a kóbor állatok létszámának csökkentését, valamint  az állatok szenvedésének megakadályozását tűzte ki célul. Az idén 27 éves Rex Kutyaotthon Alapítvány napi szinten több mint 250 elhagyott, sebesült, krízishelyzetben lévő állatnak nyújt segítséget. Tesszük mindezt azért, mert úgy gondoljuk az élet minden formája tiszteletre, megbecsülésre és így védelemre méltó. Mindennapi feladatunk egy civilizált színvonalú állatvédelmi szolgálat fenntartása nyilvános állatvédelmi irodánk, állatörökbefogadási központunk és állatmentő szolgálatunk  működtetése révén. Alapítványunk telephelye egy többfunkciós létesítmény - a Budapesti Állatvédelmi és Természetvédelmi Élménypark - rövid nevén Rex Állatsziget - mely egyaránt szolgálja az állatvilág jobb megismertetését, a helyes állattartási kultúra kialakítását,  és  a környezettudatos magatartás népszerűsítését.

Hosszú távú célunk az, hogy minél kevesebb állat szoruljon segítségre, ezért aktívan dolgozunk azért, hogy a felelős állattartás és az állatvédelem magától értetődővé váljon Magyarországon. Segítsd te is állatvédelmi missziónkat személyijövedelem adód 1%-nak felajánlásával.
Rex Kutyaotthon Alapítvány
1048 Budapest, Óceánárok utca 33.
www.rex.hu
adószám: 18015676-1-41