Hasznos tanácsok

Újra itt a kánikula! Van amit nem lehet elégszer elmondani!

Alap, hogy soha ne hagyjuk kedvencünket az autóban, még akkor sem, ha résnyire leengedjük neki az ablakot! Ez sem fogja megakadályozni, hogy az autóban már akár 5 perc alatt is 40 fok fölé menjen a hőmérséklet, pláne ha már eleve a kinti hőmérséklet is közelít a 40 Celsius fokhoz! Tíz perc bőven elég ahhoz, hogy a kutya hőgutát kapjon. Ebből az állapotból pedig igen nehéz visszahozni az állatot.

Talán vannak akik még nem tudják, hogy a kutyák normál test-hőmérséklete valamivel magasabb az emberénél (38,5-39,2 Celsius-fok), azonban a hő levezetésre csak a talppárnáin található verejtékmirigyek és a lihegés szolgál. Ezek a felületek azonban jóval kisebbek, mint az ember esetében!

Ha úgy alakul, hogy kedvencünk is velünk van, nekünk pedig jó lenne beugrani még a postára, vagy a közeli kisboltba, ne legyünk restek!! Előbb vigyük haza kedvencünket a hűvös lakásban és utána ismét keljünk útra, és immár nélküle, intézzük az intézni valókat!!

Amire még fontos odafigyelni, hogy naponta többször adjunk friss vizet kedvencünknek, de az ne legyen nagyon hideg!

Ilyen melegben a kutyáknak sincs feltétlenül kedvük a nagy futkározásokhoz, az intenzív mozgáshoz, pláne nem a legmelegebb órákban. Korán reggel és késő este érdemes a hosszabb sétákat beiktatni, napközben meg inkább csak egy rövidebb, egészségügyi sétát.

Ráadásul a forró aszfalt sem a legjobb a kutyák számára. A talppárnájuk szőrtelen, a forró aszfalt könnyen megégetheti! Keressünk füves, homokos talajt a sétához és minél kevesebbet sétáljon a kutya aszfalton!

Vannak bizonyos kutyafajták, akik nehezebben tűrik a melegebb időszakot, illetve bizonyos betegségek esetében komoly kockázati tényező lehet a hőség. A gazdiknak erre is feltétlenül érdemes odafigyelni.

Gondoljunk arra, hogy mi is milyen nehezen viseljük a kánikulát, nincsenek ezzel másképp az állatok sem!

Óvjuk őket, vigyázzunk és figyeljünk oda rájuk!

Karácsonyi jó tanácsok kutyásoknak

Mit NE adjunk a karácsonyi menüből kedvencünknek? Még akkor sem, ha ellenállhatatlanul néz ránk…

1. Csokoládé – A kakaóban olyan anyag (teobromin) van, amit a kutyusok nem tudnak megemészteni. Hasmenést, hányást, szívritmuszavart, rohamokat vagy – nagy mennyiségben – akár elhullást is okozhat! Főleg a magas kakaótartalmú csokoládéval vigyázzunk!
2. Alkohol – Már egy kis mennyiség is hányást, hasmenést, koordinációs- és légzészavarokat, légzési nehézségeket, kómát vagy akár elhullást is okozhat! Legyünk nagyon óvatosak! Vigyázzunk, hogy kedvencünk még véletlenül se jusson hozzá alkoholhoz vagy alkohol tartalmú ételekhez!
3. Hagyma – A hagyma és fokhagyma káros a kutyák számára, függetlenül attól, hogy nyersen, főzve vagy szárítva eszik meg! Már kis mennyiségben fogyasztva is károsítja a vörösvérsejteket, anélkül, hogy tüneteket okozna.
4. Szőlő, mazsola – A magok károsíthatják a vesét. Pontosan nem tudni, milyen mennyiségben veszélyesek, de jobb, ha óvatosak vagyunk ezekkel a finomságokkal is.
5. Fűszeres, sós ételek – Ahogy nálunk, embereknél is, a túlságosan fűszeres, sós ételek irritálhatják a gyomrot, hányást, hasmenést, görcsöket okozhatnak.
6. Xilit (nyírfacukor) - Számos cukorkát, rágógumit, néhány fogkrémet, egyes fogyókúrás termékeket xilittel, vagyis nyírfacukorral édesítenek. Nagyon vigyázzunk, hogy kutyusunk ezekből soha ne fogyasszon! Rendkívül káros a májra! Egy szem rágógumiban található mennyiség akár halálos is lehet!

Kérjük meg vendégeinket is, hogy ne etessék a kutyusunkat az asztalnál!A KUTYARUHA CSAK EGY DIVATHÓBORT?

TÉLI KUTYÁS TÉNYEK ÉS TÉVHITEK


Az utóbbi években egyre szeszélyesebb téli időjárás nem csak minket, hanem kedvenceinket is megviseli. Igyekszünk a körülményekhez alkalmazkodni, de olykor mégis rossz döntést hozunk, ami akár az állat megbetegedéséhez is vezethet. A Rex Alapítvány munkatársai ezért most összegyűjtötték a téli kutyatartás leggyakoribb tényeit és tévhiteit, hogy ezzel is segítség a felelős gazdikat a leghidegebb évszak átvészelésében.

Nem feltétlenül lusta az, aki nem sétál

Egyáltalán nem biztos, hogy a lustaság az oka annak, ha házikedvencünk az elmúlt időszakban kevésbé lelkesedik a sétáért. A hirtelen hőmérsékletváltozás és a frontok fellobbanthatják ízületi problémákkal küzdő kedvenceink tüneteit. Erre gyanakodhatunk, ha a jószág reggelente nehezebben kel fel, óvatosan mozog, nem szívesen sétál vagy esetleg sántít. „A tünetek hátterében leggyakrabban az elöregedő ízületetek krónikus gyulladása miatt kialakuló fájdalmak állnak” – emeli ki dr. Király Péter, a Rex Alapítvány alapítója. – „Súlyos esetben az ízületi elfajulás következtében a fájdalom állandósul. Az állat sajgó ízületeit próbálja tehermentesíteni, és ez tartós sántasághoz vezethet. Ha ilyen tüneteket észlelünk, forduljunk állatorvoshoz, aki olyan gyógyszert ad a kutyusnak, amely visszaadja a mozgás örömét, valamint biztonságosan szedhető hosszútávon is.”

A nedves orr nem mindig jó jel
Kutyák és macskák légúti megbetegedéseinek leggyakoribb kiváltó oka vírusfertőzés, melyet nemritkán másodlagos baktériumfertőzés követ.  Tünete lehet eleinte csak orrfolyás, ami később tüsszögéssel, krákogással, köhögéssel és akár étvágytalansággal egészülhet ki. Súlyos esetben láz, nehéz légzés és levertség is kialakulhat. Ha ezeket a tüneteket észleljük mielőbb keressük fel állatorvosunkat, hogy még a szövődmények kialakulása előtt megkezdődhessen a célirányos gyógykezelés.

A kutyaruha nem divathóbort!
A hideg téli napokon a szobakutyákat egyre többen sétáltatják kutyaruhában. Mindez az avatatlan szemek számára divathóbortnak tűnhet, de a valóság az, hogy a törzset védő öltözéknek fontos szerepe van a meghűléses betegségek megelőzésében. „A lakásban tartott kutyák bundáját impregnáló faggyúréteg a gyakoribb fürdés következményeként rendszerint vékonyabb, így kevésbé véd a zord időjárás viszontagságaitól. Esőben, hóban jó szolgálatot tesz a bélelt és vízálló kutyaruha, mely mind a hidegtől, mind a nedvességtől megóvja kedvencünket” – emelte ki Király doktor.

A kutyacipő azért tényleg túlzás?
A jeges, havas utcán sétáltatott állatok egyik legnagyobb ellensége a só, amely kimarhatja a talpukat. Négylábú családtagjaink védelmében ajánlatos a sóval felszórt helyeket elkerülni, valamint a séták után kedvencünk tappancsát rendszeresen megtisztítani, majd tappancskrémmel bekenni. Ha elkerülhetetlen a veszélyes utca, egy cipőcskével is megóvhatjuk a kutyusok lábát. A manapság kapható masszív, vízálló, kutyacipő praktikus viselet, mely a téli időszakban sómarástól és jégszilánkoktól egyaránt megvédi a kutya mancsát.
A fentiek mellett a legfontosabb, hogy felelős állattartóként ha megtörtént a baj, ne próbáljuk saját elképzeléseink vagy épp az interneten talált tanácsok alapján kezelni kedvencünket! Nagyon fontos, hogy legyen szó egy megfázásról vagy egy sebesült tappancsról, a tünetek jelentkezésének korai időszakában forduljunk szakemberhez, hisz ez a korrekt diagnózis és a sikeres gyógykezelés záloga.Kiemelt támogatóink

Felelős Gazdik
Dogs Trus
teszt
https://nilsay.hu/
Immunovet
AsiaCenter
Susy Utzinger Stiftung
Vasmacska KávéZOO
Humac
Expodom
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Webshop

Youtube: 1% esély

Youtube: 25 éve az állatokért!

Youtube: 1% esély

Youtube: rexalapitvany