Hasznos tanácsok

Újra itt a kánikula! Van amit nem lehet elégszer elmondani!

Alap, hogy soha ne hagyjuk kedvencünket az autóban, még akkor sem, ha résnyire leengedjük neki az ablakot! Ez sem fogja megakadályozni, hogy az autóban már akár 5 perc alatt is 40 fok fölé menjen a hőmérséklet, pláne ha már eleve a kinti hőmérséklet is közelít a 40 Celsius fokhoz! Tíz perc bőven elég ahhoz, hogy a kutya hőgutát kapjon. Ebből az állapotból pedig igen nehéz visszahozni az állatot.

Talán vannak akik még nem tudják, hogy a kutyák normál test-hőmérséklete valamivel magasabb az emberénél (38,5-39,2 Celsius-fok), azonban a hő levezetésre csak a talppárnáin található verejtékmirigyek és a lihegés szolgál. Ezek a felületek azonban jóval kisebbek, mint az ember esetében!

Ha úgy alakul, hogy kedvencünk is velünk van, nekünk pedig jó lenne beugrani még a postára, vagy a közeli kisboltba, ne legyünk restek!! Előbb vigyük haza kedvencünket a hűvös lakásban és utána ismét keljünk útra, és immár nélküle, intézzük az intézni valókat!!

Amire még fontos odafigyelni, hogy naponta többször adjunk friss vizet kedvencünknek, de az ne legyen nagyon hideg!

Ilyen melegben a kutyáknak sincs feltétlenül kedvük a nagy futkározásokhoz, az intenzív mozgáshoz, pláne nem a legmelegebb órákban. Korán reggel és késő este érdemes a hosszabb sétákat beiktatni, napközben meg inkább csak egy rövidebb, egészségügyi sétát.

Ráadásul a forró aszfalt sem a legjobb a kutyák számára. A talppárnájuk szőrtelen, a forró aszfalt könnyen megégetheti! Keressünk füves, homokos talajt a sétához és minél kevesebbet sétáljon a kutya aszfalton!

Vannak bizonyos kutyafajták, akik nehezebben tűrik a melegebb időszakot, illetve bizonyos betegségek esetében komoly kockázati tényező lehet a hőség. A gazdiknak erre is feltétlenül érdemes odafigyelni.

Gondoljunk arra, hogy mi is milyen nehezen viseljük a kánikulát, nincsenek ezzel másképp az állatok sem!

Óvjuk őket, vigyázzunk és figyeljünk oda rájuk!Karácsonyi jó tanácsok kutyásoknak

Mit NE adjunk a karácsonyi menüből kedvencünknek? Még akkor sem, ha ellenállhatatlanul néz ránk…

1. Csokoládé – A kakaóban olyan anyag (teobromin) van, amit a kutyusok nem tudnak megemészteni. Hasmenést, hányást, szívritmuszavart, rohamokat vagy – nagy mennyiségben – akár elhullást is okozhat! Főleg a magas kakaótartalmú csokoládéval vigyázzunk!
2. Alkohol – Már egy kis mennyiség is hányást, hasmenést, koordinációs- és légzészavarokat, légzési nehézségeket, kómát vagy akár elhullást is okozhat! Legyünk nagyon óvatosak! Vigyázzunk, hogy kedvencünk még véletlenül se jusson hozzá alkoholhoz vagy alkohol tartalmú ételekhez!
3. Hagyma – A hagyma és fokhagyma káros a kutyák számára, függetlenül attól, hogy nyersen, főzve vagy szárítva eszik meg! Már kis mennyiségben fogyasztva is károsítja a vörösvérsejteket, anélkül, hogy tüneteket okozna.
4. Szőlő, mazsola – A magok károsíthatják a vesét. Pontosan nem tudni, milyen mennyiségben veszélyesek, de jobb, ha óvatosak vagyunk ezekkel a finomságokkal is.
5. Fűszeres, sós ételek – Ahogy nálunk, embereknél is, a túlságosan fűszeres, sós ételek irritálhatják a gyomrot, hányást, hasmenést, görcsöket okozhatnak.
6. Xilit (nyírfacukor) - Számos cukorkát, rágógumit, néhány fogkrémet, egyes fogyókúrás termékeket xilittel, vagyis nyírfacukorral édesítenek. Nagyon vigyázzunk, hogy kutyusunk ezekből soha ne fogyasszon! Rendkívül káros a májra! Egy szem rágógumiban található mennyiség akár halálos is lehet!

Kérjük meg vendégeinket is, hogy ne etessék a kutyusunkat az asztalnál!Kiemelt támogatóink

teszt
AsiaCenter
Susy Utzinger Stiftung

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


Workshop

Konferencia

MiniTotó

Kérelem

Webshop

Youtube: rexalapitvany