Támogass MOST! ->
Keresés
25év
az
állatokért!

Hírlevél feliratkozás

Engedelmes Kutyák Napja 2018

KUTYAKIKÉPZÉS NÉLKÜL NINCS BOLDOG EB

Engedelmes kutyák napja 2018

 
Sokan még mindig úgy tartják, a kutyaiskola lényege, hogy cuki trükkökre tanítsuk meg kedvencünket. Pedig a kiképzés elengedhetetlen a kutya szocializációjához: ahhoz, hogy biztonságban és harmóniában tudjon élni az emberek világában. A Rex Alapítvány által szervezett Engedelmes Kutyák Napján, április 7-én megismerkedhettünk az engedelmességi képzés sokféle, színesebbnél színesebb módszerével és kiválaszthattuk azt, ami kutyánknak és nekünk is a legtöbb örömet okozza.

Az április 7-én, 5. alkalommal megrendezett Engedelmes Kutyák Napján a szervező Rex Alapítvány legfontosabb célja volt, hogy eloszlassa az engedelmességi képzéssel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. A kutyaiskola ugyanis nem úri hóbort, hanem elengedhetetlen a mindennapokhoz: segítség a kutyának az emberi társadalomba való beilleszkedéshez, a gazdinak pedig mankó a helyes kutya-ember kapcsolat kiépítéséhez. Az olyan tevékenységek, mint a közös étkezés, a nyaralás, a játék vagy akár egy mindennapi séta is nehézkessé válik egy „a gazdi fején táncoló” engedetlen kutyával.

Egy másik gyakori tévhit, hogy a kiképzés célja a gazdi dominanciájának fitogtatása, hogy megmutassa: a kutyával szemben ő a „falkavezér”. Ez koránt sincs így: a kutya-ember kapcsolatnak a kölcsönösségre kell épülnie, hiszen nem várhatunk együttműködést négylábú barátunktól, ha nem figyelünk az ő igényeire. Ezért, amikor tanulják az alap engedelmességi feladatokat – ül, fekszik, marad, lábhoz – a gazdinak is meg kell tanulnia „kutyául”.
Ezt a kölcsönösségen alapuló szemléletet képviseli és tanítja a Rex Tanoda kutyaiskola, akik látványos engedelmességi bemutatóval alapozták meg a hangulatot az Engedelmes Kutyák Napján. A kutyaiskola amellett, hogy több száz gazdinak segített már megismernie kutyáját, felelős a Rex Alapítványhoz került árva kutyák kiképzéséért is, hogy azok szocializáltan kerüljenek új családba. Fináléként előadott hobby agility bemutatójukkal megmutatták, hogy milyen tartalmas, szórakoztató és egészséges tevékenységeket tud űzni egy gazdi-kutya páros, ha úgy igazán összeszokik.

Új kutyás sportágként a kutyaiskola kínálatába bekerült a dog dancing, melyből Laki Beáta adott ízelítőt. A sport lényege, hogy a kutya-gazdi páros zenés koreográfiákat tanul meg együtt, engedelmességi és agility elemekkel, de teljesen szabadon. A közös gyakorlás során ezért fontos a kreativitás és a közös, felszabadult játék. Dog dancing lehetőség minden szerdán 17 órától van a Rex Kutyaiskolában.
A program további részében volt kutyás fitness edzés is az Ebfizióval. A látogatók továbbá megismerkedhettek a kutyás személyiségfejlesztéssel (Horváth Norbert coach), a Do as I do módszerrel (Petró Eszter), és a Klikker tréninggel (Leidl Andrea és Szilágyi (Solymos) Zsuzsa) is. A Rex Tanoda oktatótermében pedig egész nap szakemberek válaszoltak a kutyaneveléssel kapcsolatos kérdésekre.